Emelő-toló és harmonika erkélyfal

Egy családi házban, de akár egy többlakásos társasházban is közkedvelt nyílászárók a tolóajtók és a homlokzati harmonika ajtók. Ezért természetes, hogy a Fenster Türen Kft kínálatában is számos speciális és nagyszerű műszaki megoldás található meg ezen típusokból. 

 

Mi a különbség a tolóajtók és a harmonika ajtók működése között?

A tolóajtó egy síkban mozgó szerkezet, ahol az egyik ajtószárny fix, míg a másik előtte eltolható. Ebből adódik, hogy az ilyen nyílászáró beépítésekor csak a teljes szerkezeti szélesség fele tehető átjárhatóvá. Az eltolható nyílószárny lehetséges maximális mérete határozza meg a legnagyobb nyitható szélességet.

kép2

Tolóajtóknál csak a teljes falnyílás 50%-a nyitható

Ezzel szemben a homlokzati harmonika ajtók a térben befelé vagy kifelé nyíló szerkezetek, ahol az  ajtószárnyakat egymásra hajtva az ajtónyílás szélére parkoltathatjuk. Így a nyílás szabaddá és teljes szélességében átjárhatóvá válik.

kép3

Hamonika ajtóknál  a teljes szélesség kinyitható.

 

Az épület mely részén alkalmazhatunk tolóajtókat és harmonika ajtókat?

Mindenekelőtt ott, ahol nagy felületen átláthatóvá akarjuk tenni a homlokzatot. Akár azért, hogy élvezzük a kilátást, akár azért hogy sok fényt engedjünk be a lakásunkba. Amikor a toló vagy a harmonika ajtó között választunk, akkor a kilátás szempontjából egy fontos kérdést kell mérlegelnünk. Mégpedig azt, hogy a nyílászáró csukott, vagy nyitott állapotában akarjuk a maximális átláthatóságot biztosítani. Ebből a szempontból a tolóajtók zárt állapotban, a harmonika ajtók pedig nyitott állapotban előnyösebbek.

A toló és harmonika ajtók másik fontos felhasználási területe az erkély, vagy teraszajtóként való beépítés. Mindkét esetben cél a lakás és a terasz ill. erkély közötti lehető legnagyobb szélességű közlekedési út megnyitása. Ezt a funkciót mindkét nyílászáró típus kiválóan kielégíti, a köztük való választás többnyire a lakók szokásaitól, életmódjától és a beépítési hely környezetétől függ. Az igények feltárásában, a műszaki megoldás kialakításában az építész tervező mellett mindenképpen javasolt egy nyílászárós szakember bevonása is.

Különösen hasznos lehet a nagyfelületű homlokzatnyitás az épület azon részein, ahol intenzívebb mozgást végezhetünk (pl. kondi szoba), vagy a wellness részlegnél és a beltéri medencénél, ahol elsősorban nyáron igen hasznos lehet a „természet beengedése” a házba. A medence falazatának kinyitása akár 14 méter szélességig egyetlen harmonika szerkezettel megoldható.